Reindeer Safari

Fotos: Lauri Kontula

I Reindeer Safari deltager du, efter en grundig introduktion, i en vandretur på nogle timer, hvor du sammen med de andre deltagere følger rensdyrenes flok- og adfærdsmønstre – dog på 2 ben! Da rensdyr er stille dyr betyder det, at du ikke må tale med de andre under vandringen – alligevel skal alle beslutninger om fx rute og hvilepauser træffes i fællesskab.

I Reindeer Safari låner du dyrets blik og kan derfor se dine omgivelser anderledes end du plejer. Du får mulighed for at reflektere over, hvordan dyr og mennesker oplever og agerer i deres omgivelser. Hvordan ser et dyr på det landskab, du ser på til hverdag? Og hvordan bruger du egentlig dine sanser?

Reindeer Safari er skabt af det finske kunstnerkollektiv Other Spaces, og blev i 2011 hædret som årets ”Environmental Art Piece”. Forestillingen har turneret i Europa, og var del af det officielle finske program i Biennalen i Venedig 2013.

Rensdyrene på besøg i 2013 og 2014
Secret Hotel har haft fornøjelsen af at have besøg af det finske kunstnerkollektiv Other Spaces to gange. Første gang i foråret 2013 med vandringer både på Mols og i Vestereng, Aarhus og anden gang i september 2014 på Mols, hvor opsætningen skete i samarbejde med Borgerscenen på Aarhus Teater.

Efter turene talte deltagerne om deres oplevelser – nedenfor ses nogle af reaktionerne:
– “Jeg var overrasket over, hvor nemt det var at føle hvor de andre i flokken var. Jeg følte mig sikker og tryg på trods af ikke at forstå noget i begyndelsen.”
– “De første to græsninger (pauser), var de lykkeligste øjeblikke i mit liv.”
– “En følelse af at gå ind i noget, der var større end mig selv – en ‘giv-slip’-tilstand. Der var bakker jeg kunne lide og bakker jeg ikke kunne lide.”
– “Jeg følte mig sikker nok til at falde i søvn (under græsning).”
– “Følte mig som en organisk del af gruppen, ikke som et individ – OG jeg kunne bevæge mig efter mine egne behov samtidig med at være opmærksom og føle mig tryg. Jeg kunne mærke flokken. En meget individuel oplevelse, men også en meget kollektiv oplevelse.”
– “Der er pinlig tavshed og der er god tavshed – det måske stærkeste øjeblik sammen var, da der igen blev tavshed efter vi havde snakket sammen ved bordet efter vandringens afslutning.”

Reindeer Safari har også modtaget reaktioner blandt medierne:
JP Aarhus interviewede  performerne fra Other Spaces i Vestereng.
Ebeltoft Folketidende skrev en omtale af vandringsforestillingen
The web art magazine kunsten.nu
 skrev en artikel om at være rensdyr i Vestereng.
Lotus&Skov, blog om landskab og omgivelser, skrev også om deres oplevelse som flokdyr.

Reindeer Safari skabte også interesse indenfor akademiske kredse og blev undersøgt af studerende fra begivenhedskultur og Æstestik & Kultur. Læs opgaverne her:
My Neighbourhood from a Reindeer Perspektive“, Lotus Lykke, studerende ved Æstetik og Kultur, Aarhus Universitet.
Rensdyr for en dag“, Rikke Højrup Johannesen og Pi Duwé Nielsen, studerende ved Begivenhedskulur, Aarhus Universitet.

Støttet af Statens Kunstråds Scenekunstudvalg, Nationalpark Mols Bjerge, Finnish Arts Council, The City of Helsinki, Woodshade Organic & Mjødgård, samt Borgerscenen, Aarhus Teater.

logo-kunstraad